Колкото и гостоприемни и сърдечни домакини да сме, сигурно ще ви се прииска да се разнообразите и разгледате околностите. И със сигурност, ще останете приятно изненадани, колко възможности за интересни и презареждащи посещения имате.

На 14 км се намира Къпиновския манастир, на 23 км. е връх Чумерна, където ще зарадвате душата си с чист въздух и аромат на билки.

Посетителите на връх Чумерна, имат възможност за разходки в дебрите на Балкана. В околностите е осеяно с малки рекички а техните притоци създават едни от най-живописните кътчета в планината. Край вировете има чудесни места за плаж и почивка. Еднодневните разходки в планината с фотоапарати дават възможност на „ловците” да запечатат великолепни кадри с множество диви животни.

Рибарите могат да опитат късмета си на яз. Йовковци, като използват въдици от комплекса или да покарат водно колело.

За планинарите с радост, ще организираме еднодневен преход до хижа „Чумерна”.

Любителите на културно-историческото наследство не бива да пропускат Възрожденския град Елена на 6 км от Донковци където могат да разгледат родната къща на Иларион Макариополски, Даскалоливницата, Петте Разсуканови къщи, Часовниковата кула и много други забележителности. На 8 км. по-нагоре е Буйновски манастир /Св. пророк Илия/ и Марянски манастир/Свето Преображение Господне/.

А изпитате ли носталгия по динамиката на града или по-големите туристически курорти, съвсем близо до нас са още гр. Елена и гр. Велико Търново.

Можете и просто и безцелно да покарате колело в околностите и да се насладите на красотата и тишината на гората и Балкана.